Президент: Тверда віра – духовний спадок Володимира Великого – приведе Україну до перемоги

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною відвідав мистецьку частину «З нами Бог» заходів з нагоди відзначення Дня хрещення Київської Руси-України та 1000-ліття упокоєння Святого Рівноапостольного Князя Київського Володимира Великого.

Звертаючись до присутніх на Михайлівській площі, Глава держави зазначив, що понад тисячу років тому, коли відбулося хрещення України-Руси князем Володимиром, було закладено основи вільної і незалежної України. “Наскільки міцні та глибокі підвалини заклав великий князь – настільки ж сильним і нестримним є наше з вами прагнення до свободи і незалежності, до волі”, – сказав Президент.

“Ми багато говоримо про єдність України в просторі. Але не менш важливою є єдність України в часовому вимірі. І таку єдність нам забезпечила знаменита історична концепція Михайла Грушевського про неперервність української історії. «Правління Володимира – підсумовував класик – виявилося надзвичайно важливим моментом у житті нашого народу, справжньою епохою»”, – додав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що з прийняттям християнства Володимир не лише визначив європейський напрямок України, сприяв її духовному та науковому розвитку, а й поклав основи зв’язку держави із країнами Заходу. “Наша держава від прийняття нею християнства була повноправним членом всієї християнської Європи, а не лише її східної частини. Ще більшою мірою це твердження стосується української галицько-волинської держави, чий король Данило прийняв корону від Папи Римського, ставши першим українським королем. І тому є вже всі підстави ототожнювати Володимирове Хрещення із свідомим європейським вибором”, – констатував Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що сьогодні українці, як і тисячу років тому, знову повертаються до Європи, “немов до рідної домівки”. “Боротьба проти російської агресії – це битва за Україну, але водночас це війна на Сході континенту і за саму Європу, за її фундаментальні цінності. За волю, демократію, за свободу”, – сказав Президент, зауваживши, що нині боротьба також відбувається на Сіверському Донці.

“Сіверський Донець і зараз є тим рубежем, на якому українці захищають волю, свободу і незалежність, захищають свій європейський вибір”, – наголосив Президент.

Глава держави підкреслив важливість підтримки України у цій боротьбі світовою спільнотою. Не менш важливою є і єдність українського народу всередині країни, наголосив він. “Українці завжди перемагали тоді, коли вони були єдині, об’єднані навколо цінностей, навколо свободи. Об’єднані навколо гідного майбутнього. І я переконаний, що шлях до розбудови сильної, економічно потужної, демократичної європейської держави ми пройдемо з упевненістю і твердою вірою – вірою християнською, вірою в нашу Україну і нашу перемогу”, – сказав Петро Порошенко.

“Нехай на цьому шляху з нами буде сміливість і далекоглядність Володимира Великого, що охрестив наших предків на берегах Почайни і Дніпра”, – проголосив Президент.

Повний текст: http://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/national_religious_question/60680/